Friday, August 12, 2011

Τοματοπελτές Tomato paste









Τοματαπελτές
Υλικά
τομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες, τις τρίβουμε στον τρίφτη μετά τις στραγγίζουμε σφίγγοντάς τες μέσα σε ενα πανί (το πανί να μην έχει πυκνή ύφανση). Ρίχνουμε το ζουμί που πήραμε από το στράγγισμα στην κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι. Βράζουμε έως ότου πιεί το ζουμί του(αναλόγως την ποσότητα καί ο χρόνος μια μεσαία κατσαρόλα χρειάζεται περίπου 2 ώρες) αφού συχνά φροντίζουμε να ανακατεύουμε ειδικά στο τέλος όταν αρχίζει να πήζει για να μην κολλήσει. όταν είναι έτοιμο(πολτός) αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε βαζάκι αφήνοντας 1 πόντο από το χείλος για να σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και αποθηκεύουμε. το ποσό πελτέ που θα πάρετε είναι μικρό6-7% του βάρους της ντομάτας μην ξεχνάτε δεν είναι σάλτσα είναι πάστα για καλύτερο % οι ντομάτες να είναι πολύ γεναμές.

Tomatο paste
materials
tomatoes
olive oil
salt
Preparation
Wash the tomatoes, grater them after squeeze the sause we got from gretering them (the clothe must not be dense weave). Pour the broth from draining to the pan add some olive oil and a pinch of salt.Boil until water from tomatoes evaporates(depending on the amount the time of a medium pot takes about 2 hours) often take care to stir mix especially at the end when it starts to thicken to prevent sticking. when ready (pulp) Leave to cool and place in jar, leaving 1/4 inch from the rim to cover with olive oil and store.(the amount of paste you will get is little about 6-7% of the weight of the tomatoes
,don't forget it not tomato sause it is tomato paste, tomatoes must be well done(very red)and juicy variety for better%.

1 comment:

Linda said...

I just made tomato sauce from my garden tomatoes. I would love to make a paste sometime and you made it look easy, although time consuming, with your method. Thanks for sharing!