Recipes

Stuffed zucchini flower
Pizza
Zacchini chips
Eggplant chips

Greek salad
Omelette Bacon,ham,cheese
Stuffed vine leaves
Spaghetti with minced & grated cheese
Eggs fried in olive oil
 
Meat balls
Croissant sandwich
Chicken legs & fries
Eggplant salad
Stuffed tomato, pepper,zacchini,egg
At our home's charcoal grill
Mousaka
Pastichio  
Lamb & potatoes on charcoal 
Classic Greek salad
Greek dressing (ladolemono) 
Chicken & Greek dressing 
  (Τα άνθη τα κόβουμε τις πρωινές ώρες όταν είναι ακόμα ανοιχτά και τα τοποθετούμε το ένα μέσα στο άλλο για να μην κλείσουν).
Υλικά: Για 4 άτομα
30 Λουλούδια
2 Μεγάλα Κρεμύδια
10 Σκελίδες σκόρδο
1 Μεγάλο κολοκύθι
Δυόσμο
Λάδι
Πιπέρι
Αλάτι
2 Κούπες ρύζι
1 Πιπεριά
1 Ντομάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε όλα τα υλίκα στο μπλέντερ (ΕΚΤΟΣ  το δυόσμο και το ρύζι) Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλέθουμε.Ρίχνουμε το μείγμα σε μία λεκάνη, κόβουμε με το μαχαίρι το δυόσμο και προσθέτουμε το ρύζι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.Ανοίγουμε προσεχτικά έναν έναν τους ανθούς και τους γεμίζουμε με το μείγμα.Στη συνέχεια τους τοποθετούμε με σειρά μέσα στην κατσαρόλα,ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν + λίγο ελαιόλαδο.Βράζουμε σε σιγανή φωτιά όσο για να βράσει το ρύζι.(περίπου 30 λεπτά).

ENGLISH
STUFFED ZACCHINI FLOWERS(The cut flowers in the morningwhen it is still open and place one inside the other to not close).
Ingredients: For 4 people

30 Flowers
2 Large Onions
10 cloves garlic
1 large zucchini
mint
oil
pepper
salt
2 cups rice
1 pepper
1 Tomato

EXECUTION
Pour all ingredients in blender (EXCLUDING mint and rice) Add olive oil and mill them.We put the mixture into a bowl, cut with a knife mint and add the rice and mix all thoroughly together.We open one by one the flowers and filled with mix.Then place them in order in the pot, add water to just cover + some olive oil.We cook over low heat to cook as rice. (approx. 30 minutes).















ΠΙΤΣΑ     Greek
Υλικά
Αλεύρι
Μαγιά
Λάδι
Αλάτι
Τυρί
Τοματοπελτές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Ρίχνουμε σε μία λεκάνη το νερό,λάδι,μαγιά,αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλέυρι και το ζημώνουμε καλά έως ότου γίνει  λείο και να μην κολάει στα χέρια.Το αφήνουμε στην λεκάνη να φουσκώσει (15-20λεπτά). Όταν είναι ετοιμο το ανοίγουμε στό μέγεθος πού θέλουμε και το βάζουμε στο ταψί (το ταψί θα πρέπει να είναι λαδωμένο για να μην κολάει) προσθέτουμε τον τοματοπολτό και το βάζουμε στο φούρνο (ο φούρνος να είναι ζεστός) στούς 200-210βαθμούς. Όταν πάρει χρώμα (σε περίπου 30 λεπτά) πρσθέτουμε το τυρί (το τυρί μοζαρέλλα είναι το πιο καλό για πίτσα) ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμα και είναι έτοιμη.

PΙΖΖΑ  English
Materials
flour
yeast
oil
salt
cheese
tomato paste
EXECUTION
  Pour into a bowl  water, oil, yeast, salt and stir. Add the flour and mash
well until it becomes smooth and notsticking to your hands. leave the dough to rise (15-20 minute ). When you are ready  rollthe dough to the size we want and put it in the pan (the pan should be greased to prevent from sticking) add the tomato paste and put it in the oven (the oven must be preheated  ) to 350-375degrees. When you get color (approximately 30 minutes) we add cheese (mozarella cheese is the most good for pizza) Bake for about 5 minutes and its ready ready.



ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ chips

Κόβουμε τα κολοκύθια σε ροδέλες τα ρίχνουμε στο τηγάνι σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  ( όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε αλατοπίπερο)



ZACCHINI chips
Slice zacchini as shown in photo put them in a pan of hot olive oil cook them until they get nice crunchy brown color.  (when ready add salt and pepper)




ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ   chips

Πέρνουμε μικρές μελιτζάνες τις κόβουμε σε φέτες τις ρίχνουμε στο τηγάνι σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. (όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε αλατοπίπερο, σκόρδο τριμένο )
EGGPLANT    chips
We slice eggplant dip them in a pot of hot olive oil until they get brown (when ready add salt ,pepper ,garlic powder)




ΕΛΛΗΝΙΚΗ σαλάτα
Ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι πιπεριά, τυρί,. ελιές ,πιπεριές τουρσί  προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι , λίγο νερό ανακατεύουμε ολα μαζί.
GREEK salad 
Tomatoes, cucumber, onion, peppers,  pickled peppers, add olive oil, salt, little water Mix all together.   (cut tomatoes in chunks).


ΟΜΕΛΕΤΑ  ζαμπόν, τυρί, μπέικον, κρεμμύδι,πιπεριές
Υλικά 
3 αυγά 
Κρεμμύδι
Πιπεριά
Τυρί
Ζαμπόν
Μπέικον
Χτυπάμε τρία αυγά σε ένα μπολ μαζύ με το κρεμμύδι και την πιπεριά . ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι(σε μεσαία φωτιά) ,όταν έχει ψηθεί προσθέτουμε το ζαμπόν το τυρί και το μπέικον ,τα διπλώνουμε και τα γυρίζουμε
OMELETTE  ham, cheese, bacon, onion, green peppers
Beat three eggs in a bowl  with the onion and pepper. Pour the mixture into the pan (on medium fire) when it is cooked, add ham cheese and bacon, fold and flip it over.
Ingredients
3 eggs
onion
green pepper
cheese
ham
bacon

 

ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ (Vegie version)
Υλικά
Αμπελόφυλλα (Τα φύλλα πρέπει να είναι φαρδιά,δροσερά ανοιχτοπράσινο χρώμα).
Ρύζι
Κολοκύθι
Ντομάτα
Μελιτζάνα Πιπεριά
Κρεμμύδι
Σκόρδο
Δυόσμο

Λάδι
Αλάτι 
Πιπέρι
Μπορείτε να προσθέσετε κυμά η οτι συνδυασμό προτιμάτε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε όλα τα υλίκα στο μπλέντερ (ΕΚΤΟΣ  το δυόσμο και το ρύζι) Προσθέτουμε ελαιόλαδο και αλέθουμε.Ρίχνουμε το μείγμα σε μία λεκάνη, κόβουμε με το μαχαίρι το δυόσμο και προσθέτουμε το ρύζι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.Ανοίγουμε προσεχτικά έναν έναν τα φύλλα και τα γεμίζουμε με το μείγμα και τα διπλώνουμε. Στη συνέχεια τους τοποθετούμε με σειρά μέσα στην κατσαρόλα,ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν + λίγο ελαιόλαδο.Βράζουμε σε σιγανή φωτιά όσο για να βράσει το ρύζι.(περίπου 30 λεπτά). ( Τα φύλλα πριν τα διπλώσουμε πρέπει να τα νεροβράσουμε για 2-3λεπτά να μαλακώσουν ώστε να μην σπάνε στο δίπλωμα)
STUFFED VINE LEAVES  (vegie version)
materials
vine leaves (leaves must be soft ,wide, light green in color)
rice
zucchini
tomato
eggplant
green pepper
onion
garlic

Mint
Olive oil
Salt
Pepper
For meat lovers you may add chopped meat or any combo of filling you prefer
EXECUTION
Pour all ingredients in blender (EXCLUDING mint and rice and zacchini) Add olive oil and mill them.We put the mixture into a bowl, cut with a knife mint and add the rice,zacchini and mix all thoroughly together.We open one by one the vine leaves and filled with mix.Then place them in order in the pot, add water to just cover + some olive oil.We cook over low heat to cook as long as the rice needs. (approx. 30 minutes).(First we must boil the leaves 2-3minutes to get soft so they will not break when we fold them). Check the video
 
 



 

Eggs fried  in oliveoil
Ρίχνουμε στο τηγάνι λάδι με χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά.(τηγανίζουμε 3-4 λεπτά)

Pour oil in a pan with low heat, add the eggs.(fry for 3-4 min.)





Spaghetti with minced and grated  cheese
ΥλικάΜακαρόνιa

Κιμάς
Τυρί
Κρεμμύδι
Δυόσμο
Καρότο
Εφαρμογή
Βράζουμε νερό Ρίχνουμε λίγο αλάτι και ελαιόλαδο, μετά ρίχνουμε τα μακαρόνια (Νο.7 -10). Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τον κιμά,καρότο δυόσμο,αλάτι, ελαιόλαδο και τα μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει ο κιμάς. όταν είναι όλα έτοιμα βάζουμε τα μακαρόνια στο πιάτο, ρίχνουμε επάνω τον κιμά και το τυρί.
Ingredience:
macaroni
minced
cheese
onion
mint
carrot
Execution:
Boil water, pour a little salt and olive oil, then add the pasta (No.7 -10). In another saucepan add the minced meat,carrot, mint, salt, olive oil and cook until minced meat is done. when everything is ready put the pasta on a plate, pour over the meat and cheese


Κεφτεδάκια
Υλικά
Κιμά 

 Κρεμμύδι ψιλοκομένο
Μαϊντανός ψιλοκομένοςΨωμί (ψίχα ιδανικό είναι το χωριάτικο βρεγμένο και στιμένο)
Ελαιόλαδο (για τηγάνισμα)
 
 Αυγό 
Αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρi
Καρότο ψιλοκομένο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά(εκτός το αλεύρι) όταν το μείγμα είναι έτοιμο το πλάθουμε σε μικρούς σβόλους .Ρίχνουμε τους σβόλους στο αλεύρι,μετά τους τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο για 12-15λεπτά,όταν είναι έτοιμοι τους βάζουμε σε πιάτο που έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας να αποροφήσει το πολύ λάδι.

Meat balls
Ingredients
Minced meat
onion chopped
parsley chopped
Bread (crumb is perfect
must wet it and then squeez dry it )
Olive oil (for frying)
egg
flour
salt
pepper

Carrot chopped
ExecutionMix all ingredients (except flour) when the mixture is ready to moldinto small pelletsthe siza of a small walnut. Pour the pellets into the flour, then fry them in olive oil for 12-15min, when they are ready put them in a dish we putpaper towels to absorbance the excess oil. 




Croisant sandwich
homade croissant
2 Eggs scramble
Ham
tomato
salt

Pepper



Chicken legs & fries
Chicken legs (marinate them overnight in oliveoil,lemon,salt,pepper,garlic)
charchoal grill (for ultimate taste use a brush to brush on some of the marinate mix as they cook)
french fries
Cook them to your own satisfaction

Μελιτζανοσαλάτα
Υλικά
4 Μεγάλες μελιτζάνες (κομμένες στη μέση)
1 Ντομάτα (ψιλοκομένη με το χέρι)
1 Πράσινη πιπεριά (ψιλοκομένη με το χέρι)
4 Σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομένο με το χέρι)
50 γρ. Ξύδι
Λάδι

Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στην σκάρα 200 βαθ./30λεπτά. Όταν είναι έτοιμες με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό. Λιώνουμε πρώτα λίγο την μελιτζάνα, έπειτα προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε.
Eggplant salad
materials
4 large eggplants (cut in half)
1 tomato (chopped by hand)
1 green pepper (chopped by hand)
4 cloves garlic (chopped by hand)
50 gr. vinegar
oil

Salt (for taste) 
Pepper (for taste)
Preparation
Place the eggplants on grill 350deg. min. When you are ready with a spoon, remove the inside. Melt the first bit of eggplant, then add all ingredients together and stir.

Γεμιστά. Stuffed tomato,pepper,Zacchini,eggplant

Γεμιστά
Υλικά
10 ντομάτες 2
πιπεριές, 2 κολοκύθια, 2 μελιτζάνες (μέτριου μεγέθους όλα)
350 γρ. ρύζι
1 Μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο στο χέρι)
μαιντανό (κομμένο στο χέρι)
δυόσμο (κομμένο στο χέρι)
λάδι
πατάτες (κομμένες χοντρές για το ταψί)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ανοίγουμε από το μέρος του κοτσανιού τις ντομάτες τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια στο οριζόντιο μέρος τους. Βγάζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό τους το βάζουμε στο μπλέντερ αλέθουμε ελαφριά.Ριχνουμε το μείγμα σε ένα μπόλ και ανακατεούμε τα υλικά ολα μαζί, έπειτα γεμίζουμε τις ντομάτες,
τις πιπεριές τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια,δεν τα παραγεμίζουμε.Τα τοποθετούμε στο ταψί βάζουμε ενδοιάμεσα τις πατάτες και εάν έχει περισσέψει μείγμα το ρίχνουμε επάνω στις πατάτες . Προσθέτουμε λάδι και νερό σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ψήνουμε στους 200-210 /1 ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1/2 ώρα να ροδίσει.
Stuffed tomatoes,green pepper,zacchini,eggplant
materials
10 tomatoes, 2 peppers, 2 zucchini, 2 eggplants (medium size all)
350 gr. rice
1 large onion (cut hand)
parsley (chopped by hand)
mint (cut hand)
oil
potatoes (sliced &long for the pan)
salt
pepper
Preparation
Open the part of the stem tomatoes peppers and eggplants, courgettes in the horizontal part. Remove with a spoon the inside put it in a blender grind light add the mixture into a bowl and mix all the ingredients together, then fill the tomatoes, peppers and eggplants, courgettes, do not overfill them, put in between them the potatoes and any leftover mixture, pour over potatoes. Add oil and water, cover with foil bake at 350/ 1 hour remove the foil and bake for 1 / 2 hour to brown.




 

Mousaka














Mousaka
Υλικά
Για 10 καλά κομμάτια
1 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιος
μελιτζάνες (κόβουμε σε ροδέλες ψήνουμε στο φούρνο)
κολοκύθια (κόβουμε σε ροδέλες και τηγανίζουμε)
πατάτες (κόβουμε σε ροδέλες και τηγανίζουμε)
1 κρεμμύδι ψιλοκομένο
σκόρδο ψιλοκομένο
50γρ. ελαιόλαδο
κρασί
ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 ξύλο κανέλα
1 φύλλο δάφνη
μαιντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο ή ξερό
αλάτι
πιπέρι
Μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
5 κουταλιές βούτυρο
5 κουταλιές αλεύρι
2 αυγά
μοσχοκάρυδο
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την έτοιμη μπεσαμέλ)
Εκτέλεση
1) Ετοιμάζουμε τον κιμά σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα
υλικά (κρεμμύδι,ελαιόλαδο,κανέλα,δάφνη,μαιντανό,δυόσμο,αλάτι,πιπέρι)και σωτάρουμε. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
2) Στρώνουμε στο ταψί στο κάτω μέρος τις πατάτες,μελιτζάνα,κολοκύθια και αλατίζουμε σε κάθε στρώση, μετά βάζουμε τον κιμά τον απλώνουμε καλά και στο τέλος βάζουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ψήνουμε στους 200 για 1 περίπου ώρα ή όσο χρειάζετε για να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Mousaka
Mousaka
materials
For 10 good songs
1 1 / 2 pound ground beef
eggplant (cut in slices bake in the oven)
zucchini (cut into rings and fry)
potatoes (cut into rings and fry)
1 onion, chopped
chopped garlic
50g. olive oil
wine
peeled tomatoes or(tomato paste)
1 cinnamon stick
1 bay leaf
chopped parsley
mint finely chopped or dried
salt
pepper
bechamel
1 liter milk
5 tablespoons butter
5 tablespoons flour
2 eggs
nutmeg
100 gr. grated Parmesan
(you can use the prepared sauce)
preparation
1) Prepare the minced in a pan and add the
materials.((
(onionι,olive oil,cinnimon,bay leaf,parsley,mint,salt,pepper) sautePour in wine, add tomatoes and water and cook over low heat.
2) Lay the pan on the bottom of the potatoes, eggplant, zucchini and salt in each layer, then put the meat to spread well in the end we put bechamel and spread some grated cheese cook at 375/ 1 hour or as long as it takes to get the brownish color
.



Pastichio



Pastichio
Υλικά
Για 10 καλά κομμάτια
1 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιος
μακαρόνια νούμερο 5-6
1 κρεμμύδι ψιλοκομένο
σκόρδο ψιλοκομένο
50γρ. ελαιόλαδο
κρασί
ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 ξύλο κανέλα
1 φύλλο δάφνη
μαιντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο ψιλοκομμένο ή ξερό
αλάτι
πιπέρι
Μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
5 κουταλιές βούτυρο
5 κουταλιές αλεύρι
2 αυγά
μοσχοκάρυδο
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την έτοιμη μπεσαμέλ)
Εκτέλεση
1) Ετοιμάζουμε τον κιμά σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα
υλικά (κρεμμύδι,ελαιόλαδο,κανέλα,δάφνη,μαιντανό,δυόσμο,αλάτι,πιπέρι)και σωτάρουμε. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά.
2) Στρώνουμε στο ταψί στο κάτω μέρος τα μακαρόνια μετά βάζουμε τον κιμά τον απλώνουμε καλά και στο τέλος βάζουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ψήνουμε στους 200 για 1 περίπου ώρα ή όσο χρειάζετε για να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Pastichio
materials
For 10 good pieces
1 1 / 2 pound ground beef

1 onion, chopped
chopped garlic
50g. olive oil
wine
peeled tomatoes or(tomato paste)
1 cinnamon stick
1 bay leaf
chopped parsley
mint finely chopped or dried
salt
pepper
bechamel
1 liter milk
5 tablespoons butter
5 tablespoons flour
2 eggs
nutmeg
100 gr. grated Parmesan
(you can use the prepared sauce)
preparation
1) Prepare the minced in a pan and add the
materials.(
(onionι,olive oil,cinnimon,bay leaf,parsley,mint,salt,pepper) sautePour in wine, add tomatoes and water and cook over low heat.
2) Lay the pan on the bottom the spaghetti and , then put the meat to spread well in the end we put bechamel and spread some grated cheese cook at 375/ 1 hour or as long as it takes to get the brownish



Lamb & potatoes on charcoal



Αρνί με πατάτες
Υλικά
3 κιλά αρνί (για 10 άτομα)
πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)
σκόρδο (αρκετό)
ελαιόλαδο (αρκετό)
λεμόνι (αρκετό)
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, το κρέας και τα υπόλοιπα υλικά,τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά και προσθέτουμε ακετό νερό και το ακουμπάμε πάνω στα κάρβουνα (φροντίζουμε να έχουμε πάντα έτοιμα αναμένα κάρβουνα)για περίπου 3 ώρες.

Lamb with potatoes
Ingredients
3 pounds lamb (for 10 people)
potatoes (sliced ​​quartered)
garlic (enough)
olive oil (enough)
lemon (enough)
salt
pepper
oregano
Preparation
In a pan add the potatoes, meat and remaining ingredients, mixe verything together well and add a lot of water and leaning over the charcoals (make sure you have charcoals ready toadd when needed) for about 3 hours.   





Classic greek salad




Ingredients
tomato
cucumber
onion
olive oil
salt (sea salt if available)
water
Preparation
This is the original classic Greek salad(a modern Greek salad has more ingredients) cut tomatoes in chunks, slice cucumber in a cross type cut and then cut it in aboyt 1/2inch thick,slice onion uneven add first salt ,olive oil and water, in propotion
4:1 to the olive oil.



Greek dressing

by beating it
by mixerGreek dressing
Ingredients
lemon (squeeze 2 tablespoons)
olive oil (6 tablespoons)
oregano
salt
pepper
preparation
Put all the ingredients in a cup and beat them with a fork for 1 minute(if you want a nice creamy type of dressing use the mixer).in photos you see the look of the dressing in both ways.the propotion of oil & lemon is 3:1



chicken & greek dressing


Chicken & Greek dressing
A grilled chicken dipped in (ladolemono) dressing very popular way of eating chicken in greec


Μελιτζάνες καπαμά- eggplant kapama







Μελιτζάνες καπαμά
Υλικά
Μελιτζάνες (στο τηγάνι για χρώμα)
πατάτες
(στο τηγάνι για χρώμα)
κρεμμύδι (ψυλοκομμένο&τσιγαρίζουμε)
σκόρδο
(ψυλοκομμένο&τσιγαρίζουμε)
ντομάτα (τριμμένη στον τρίφτη)
μπελτέ
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Τηγανίζουμε λίγο τις μελιτζάνες και τις πατάτες για χρώμα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα ρίχνουμε νερό και βράζουμε για 1/2 ώρα περίπου.
Eggplant kapama
ingredients
Eggplant
(fry in the pan for color)
potatoes (fry in the pan for color)
onion (fine chopped &saute with olive oil)
garlic (psylokommeno &saute with olive oil)
tomatoes (grated )
tomato paste
olive oil
salt
pepper
preparation
Fry the eggplants and potatoes for color, saute onion and garlic. Put all ingredients in a saucepan add water and boil for 1 / 2 hour.





Tomato & potato salad



Ingredients
tomato
potato (boiled)
green pepper
cucumber
onion
olive oil
water (if tomatoes are watery don't add water)
salt
Preparation
Boil the potatoes, when done peel them. Cut all ingredients in a bowl (cut them in chunks. Larger for tomatoes , potatoes and smaller for onion , cucumber and green peppers)(The reason to cut them in chunks is that their surface absorbs the right amount of the taste inredients such as olive oil, salt , etc.), add olive oil,( little water if needed) and salt.
Ντομάτα & πατάτα σαλάτα
Υλικά
ντομάτα
πατάτα (βραστές)
πιπεριά
αγγούρι
κρεμμύδι
ελαιόλαδο
νερό (εάν οι ντομάτες πολύ γεναμές, δεν προσθέτουμε νερό)
αλάτι
προετοιμασία
Βράζουμε τις πατάτες, όταν γίνουν βγάζουμε την φλούδα τους. Κόβουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ (κόβουμε σε κομμάτια. Μεγαλύτερο για τομάτες,πατάτες και τα μικρότερα για το κρεμμύδι, αγγούρι και πιπεριά) (Ο λόγος που τα κόβουμε σε  κομμάτια είναι ότι η επιφάνεια τους απορροφά το σωστό ποσό της  γεύσης, των υλικών όπως το ελαιόλαδο , αλάτι, κ.λ.π.), προσθέστε το ελαιόλαδο, (λίγο νερό αν χρειαστεί) και το αλάτι.



Tost & olive oil

Ingredients
bread (slice of loaf of bread toasted)
olive oil
salt
oregano
Preparation
Tost the slice put it on a plate , spread salt,oregano and pour some olive oil as shown on video.(all doctors will approve this one).It is good for a morning or day snack very HEALTHY



Fruit salad


Season fruits+
water melon
melon
orange
banana
grapes
figs
apple
kiwi
peach

Φρουτοσαλάτα
Φρούτα εποχής+
καρπούζι
πορτοκάλι
μπανάνα
πεπόνι
σταφύλι
σύκο
μήλο
ακτινίδιο
ροδάκινο



Corn cob

corn
butter
salt
Boil or broil corn cob until done add butter,salt




Home fries





Ingredients
potato(boiled)
onion(chopped)
peppers (green,yellow or red)(chopped)
olive oil
salt
pepper
Preparation
Boil potatoes first, when done let them cool off and then peel them. Slice potatoes in round slices 1/4inc. thick,put them in a pan with all the ingredients and fry until get brownish


Eggs,bacon&home fries Eggs  over,    sunny side up  and  scramble




Ingredients
2 eggs(any style)
3 slices bacon(soft or crispy)
home fries
salt(for taste)
pepper(for taste)
Preparation
fry the eggs ,fry the bagon put them on a plate add home fries




Fruit sticks

water melon
peach
banana
kiwi
apple



Modern Greek salad


Ingredients
tomato
cucumber
feta cheese
onion
green peppers
olives
oregano
salt
pepper
water
Preparation
Cut all ingredients in chunks (cut tomato larger chunks than the rest igredients) add salt oregano olive oil little water 4:1 in propotion to the olive oil, mix.






Μπιφτέκια & πατάτες
Υλικά
4 μερίδες
1/2κιλό κιµάς 50%µοσχαρίσιος & 50% χοιρινό
150γρ. Ψωμί βρεγμένο και στιμμένο
πατάτες
1 αυγό
20γρ. ελαιόλαδο
20γρ. ούζο
ρίγανη
δυόσμο
1 σκελίδα σκόρδου
κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Μπιφτέκια: Σε ένα μπολ βάζουµε τον κιµά . Ρίχνουµε τα υπόλοιπα υλικά και ζυµώνουµε καλά. Μετά πλάθουμε τα μπιφτέκια , κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τα βάζουμε σε ένα ταψί προσθέτοντας νερό ψήνουμε στους 200/1 ώρα περίπου . Σερβίρουμε με λεμόνι.

Biftekia & potatoes
Ingredients
4
servings
1/2kilo minced beef 50% and 50% pork
150g. Bread wet and squeezed
potatoes (cut large 4 pieces a potato)
1 egg
20g. olive oil
20g. ouzo
oregano
mint
1 clove garlic
onion
salt
pepper
Preparation
In a bowl put the minced meat. Add the remaining ingredients and mix well. After shape biftekia, cut potatoes quartered and put in a pan by adding water Bake at 375 / 1hour. Serve with lemon.




Bifteki burger

bifteki recipe burger served on a burger bun with swiss cheese. Super tasty burger




Τοματοπελτές Tomato paste









Τοματαπελτές
Υλικά
τομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες, τις τρίβουμε στον τρίφτη μετά τις στραγγίζουμε σφίγγοντάς τες μέσα σε ενα πανί (το πανί να μην έχει πυκνή ύφανση). Ρίχνουμε το ζουμί που πήραμε από το στράγγισμα στην κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι. Βράζουμε έως ότου πιεί το ζουμί του(αναλόγως την ποσότητα καί ο χρόνος μια μεσαία κατσαρόλα χρειάζεται περίπου 2 ώρες) αφού συχνά φροντίζουμε να ανακατεύουμε ειδικά στο τέλος όταν αρχίζει να πήζει για να μην κολλήσει. όταν είναι έτοιμο(πολτός) αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε βαζάκι αφήνοντας 1 πόντο από το χείλος για να σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και αποθηκεύουμε. το ποσό πελτέ που θα πάρετε είναι μικρό6-7% του βάρους της ντομάτας μην ξεχνάτε δεν είναι σάλτσα είναι πάστα για καλύτερο % οι ντομάτες να είναι πολύ γεναμές.

Tomatο paste
materials
tomatoes
olive oil
salt
Preparation
Wash the tomatoes, grater them after squeeze the sause we got from gretering them (the clothe must not be dense weave). Pour the broth from draining to the pan add some olive oil and a pinch of salt.Boil until water from tomatoes evaporates(depending on the amount the time of a medium pot takes about 2 hours) often take care to stir mix especially at the end when it starts to thicken to prevent sticking. when ready (pulp) Leave to cool and place in jar, leaving 1/4 inch from the rim to cover with olive oil and store.(the amount of paste you will get is little about 6-7% of the weight of the tomatoes
,don't forget it not tomato sause it is tomato paste, tomatoes must be well done(very red)and juicy variety for better%.




Grandmom's food plate photos
Visiting Grandmom yesterday and these are photos from her food on the table
lamp & potatoes
pastichio
peppers salad
eggplant salad

peppers salad
feta & kaseri cheese
melon
almont stuffed olives


water melon




Hot dogs with rice



Hot dogs with rice
Ingredients
hot dogs (cut at about 1 inch)
rice
onion (choped)
garlic (choped)
green peppers (choped)
tomato paste
olive oil
salt
pepper
Instructions
We put little olive oil in a pot to saute our ingredients. Prepare all of our ingredients as mentioned above and saute them, when done we add water,the rice,tomato paste, pepper, and salt cook as long as it needs for the water to be absorbed.




Ice cream with figs and syrop and biscuit.


Ice cream with figs , honey and crashed biscuits.












pizza how to make it










pizza how to make it
Ingedients
flour
cheese shreded (mozzarella,guda,edam etc. in this recipe i used a mix of 2 types mozz.&guda))
tomato sause
yeast
olive oil
salt
Instructions
We use warm water and in a bowl we mix the flour,yeast, olive oil, salt we make a nice smooth dough that will not stick at our fingers. Next we let the dough rest for 10-15 min. when done we shape it to fit our pan and about 1/8 to1/4 inch thick then we spread the tomato sause and put it in the preheated oven 200c/350f for about 1/2 hr until the tomato sause is not shine(it gets blurred)and the bottom of pizza gets little brown.Take the pizza out the oven and spread the cheese on it ,cook for about 5 more min. untill cheese melts.